Predlog zakona o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga

Predlogom zakona predviđa se uslovni otpis kamata i mirovanje obaveza plaćanja neplaćenih i dospelih javnih prihoda, uslovi i obim otpisa obračunate a neplaćene kamate na obaveze koje su dospele za plaćanje zaključno sa 31.10.2012. godine po osnovu određenih javnih prihoda, otpis dospele obaveze po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje zaključno sa 31.11.2012. godine, kao i otpis kamate u drugim slučajevima koji će biti propisani zakonom.

 

Poreski obveznici po predlogu zakona

Poreski obveznici po ovom predlogu zakona su fizička lica, preduzetnici, pravna lica koja na dan 31.10.2012. godine imaju dospele a neplaćene obaveze po osnovu određenih javnih prihoda.

 

Javni prihodi koji su predmet predloga zakona

Predlog zakona pod javnim prihodima obuhvata sledeće poreze: porez na dohodak građana, porez na dobit pravnih lica, porez na prenos apsolutnih prava, porez na nasleđe i poklon, porez na registrovano oružje, porez na premije neživotnog osiguranja, doprinos za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje, doprinos za obavezno osiguranje za slučaj nezaposlenosti, porez na dodatu vrednost, akcize, porez na promet, porez na fond zarada i porez na finansijske transakcije.

 

Period trajanja mirovanja i otpis kamate

Predlogom zakona je regulisano da glavni poreski dug koji ne bude izmiren do dana stupanja na snagu ovog zakona miruje i to:

            - malom poreskom obvezniku do 31.12.2014. godine,

            - velikom poreskom obvezniku do 31.12.2013. godine.

Uslov na mirovanje obveznik stiče ako obaveze dospele za plaćanje od 01.11.2012. godine do 31.12.2012. godine plati najkasnije do 31.01.2013. godine i da od 01.01.2013. godine redovno plaća tekuće obaveze.

Za vreme mirovanja glavnog poreskog duga, a počev od 01.11.2012. godine, vrši se njegova valorizacija indeksom potrošačkih cena do otplate duga, a kamata ne teče.

Predlaže se da se obvezniku koji u periodu mirovanja duga izmiri glavni poreski dug otpišu celokupne kamate i glavni dug po osnovu doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje dospelog za plaćanje zaključno sa 31.10.2012. godine.

Predlaže se da se malom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpiše 50% kamate po isteku 2013. godine, a preostala kamata po isteku 2014. godine. Velikom poreskom obvezniku koji redovno plaća tekuće obaveze otpisalo bi se 50% kamate po isteku prvog polugodišta 2013. godine, a preostala kamata po isteku drugog polugodišta 2013. godine.

Predlaže se pravo na odlaganje plaćanja glavnog poreskog duga koji je mirovao, bez sredstva obezbeđenja na 24 rate za koje vreme su obveznici dužni da redovno izmiruju tekuće obaveze.

Predlaže se prekid postupaka prinudne naplate na dan stupanja na snagu zakona.

Komentari

No one commented on this post yet. Be the first one to share your toughts!

Dodaj novi komentar

Sigurnosni kod<span></span>