2012. December 12.

A kölcsönszerződés

A kölcsönszerződés olyan szerződés, amellyel egy személy, a kölcsönadó/hitelező kötelezi magát, hogy egy másik személynek, a kölcsönvevőnek/adósnak tulajdonába átad bizonyos mennyiségű pénzt, vagy más beváltható tárgyat, a kölcsönvevő pedig kötelezi magát, hogy az ugyanolyan mennyiségű, fajtájú és minőségű tárgyat bizonyos határidőn belül visszaadja.

2012. August 31.

Az ingatlanok bérléséről szóló szerződés

Az ingatlan bérléséről szóló szerződéssel a bérbeadó kötelezi magát, hogy a bérlőnek használatra átenged bizonyos ingatlant, ez pedig kötelezi magát, hogy ezért bérleti díjat fizet.

2012. August 20.

A munkavállaló évi szabadságra való joga

A munkavállaló évi szabadságra való jogát a munkáról szóló törvény 68 – 76-ik és 114-ik szakasza szabályozza. Évi szabadság használatára teljes terjedelemben a naptári évben a munkavállaló hat hónapi megszakítás nélküli munka után szerez jogot (folyamatos munka összesen legfeljebb 30 munkanapnyi megszakítással).

2012. August 20.

Kártérítés a ki nem használt évi szabadságért

A munkavállaló nem mondhat le az évi szabadságra való jogáról.

2012. June 22.

A vállalkozó jogi formájának átalakítása gazdasági társasággá

A vállalkozó dönthet úgy, hogy tevékenységét gazdasági társaság formájában folytatja. Leggyakrabban az az eset forul elő, hogy a vállalkozó korlátolt felelősségű társaság formájában folytatja tevékenységét.

2012. June 22.

A vállalkozó felelőssége kötelezettségeiért

A vállalkozó a tevékenységének végzésével kapcsolatban keletkezett kötelezettségeiért teljes vagyonával és a tevékenység végzése során szerzett vagyonával felel.

2012. June 22.

A nemek egyenjogúsága

A nemek egyenjogúságáról szóló törvény (Szerbia Hivatalos Lapja, 104/09-es szám) 2009. december 25-én lépett hatályba, míg a nemek nem egyenrangú képviseletének enyhítéséről vagy elhárításáról szóló intézkedések terve, és a végrehajtást tartalmazó évi jelentés eljuttatásának módjáról szóló szabályzat (Szerbia Hivatalos Lapja, 89/2010-es szám) 2010. december 24-e óta van alkalmazásban.

2012. June 22.

A gazdasági társaságok tagjai-alapítói és alkalmazásuk módja

A nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény szerint kötelező biztosítással rendelkező személyek a gazdasági társaságok azon alapítói, illetve tagjai is akik azokban dolgoznak, tekintet nélkül arra, hogy saját gazdasági társaságukkal munkaviszonyt létesítettek-e, vagy nem.