2012. June 26.

Vállalkozói Tájékoztató Június/1-2012

A Vállalkozói Tájékoztató tartalmából:
- A vállalkozó jogi formájának átalakítása gazdasági társasággá
- A vállalkozó felelőssége kötelezettségeiért
- Időszaki pénzügyi jelentés elkészítése a jövedelmi adóelőleg megváltoztatása érdekében
- A gazdasági társaságok tagjai-alapítói és alkalmazásuk módja
- A nemek egyenjogúsága
- A különböző kereskedelmi formátumok kiemelése
- Éjszakai munka és több műszakban végzett munka
- Szakvizsgázás a pénzmosás megakadályozásával foglalkozó Igazgatóságnál

2012. June 22.

A vállalkozó jogi formájának átalakítása gazdasági társasággá

A vállalkozó dönthet úgy, hogy tevékenységét gazdasági társaság formájában folytatja. Leggyakrabban az az eset forul elő, hogy a vállalkozó korlátolt felelősségű társaság formájában folytatja tevékenységét.

2012. June 22.

A vállalkozó felelőssége kötelezettségeiért

A vállalkozó a tevékenységének végzésével kapcsolatban keletkezett kötelezettségeiért teljes vagyonával és a tevékenység végzése során szerzett vagyonával felel.

2012. June 22.

Éjszakai munka és több műszakban végzett munka

A munkáról szóló törvény 108-ik szakasza szabályozza a munkavállaló megnövelt keresetre való jogát, a 2)-pontban feltüntetik, hogy ez a jogosultság az éjjel, illetve műszakokban végzett munka esetén érvényes – az alapkereset 26 százaléka azzal, hogy az általános aktusok és a munkáról szóló szerződés alapján a törvényben előírtnál magasabb százalék is meghatározható.

2012. June 22.

A nemek egyenjogúsága

A nemek egyenjogúságáról szóló törvény (Szerbia Hivatalos Lapja, 104/09-es szám) 2009. december 25-én lépett hatályba, míg a nemek nem egyenrangú képviseletének enyhítéséről vagy elhárításáról szóló intézkedések terve, és a végrehajtást tartalmazó évi jelentés eljuttatásának módjáról szóló szabályzat (Szerbia Hivatalos Lapja, 89/2010-es szám) 2010. december 24-e óta van alkalmazásban.

2012. June 22.

A különböző kereskedelmi formátumok kiemelése

Minden kereskedelmi létesítmény/elárusítóhely tulajdonosát emlékeztetjük arra a kötelezettségre, hogy a létesítmény bejáratánál a kereskedelmi formátumot fel kell tüntetni. A

2012. June 22.

Szakvizsgázás a Pénzmosás megakadályozásával foglalkozó igazgatóságon

A számvevőségi szolgáltatásokat nyújtó ügynökségek és jogi személyek, továbbá a felülvizsgálattal/ revízióval foglalkozó vállalatok 2012-től kötelesek kinevezni két licenciával (engedély) rendelkező foglalkoztatott személyt (meghatalmazott személy és helyettese) a pénzmosás megakadályozására.

2012. June 22.

A gazdasági társaságok tagjai-alapítói és alkalmazásuk módja

A nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény szerint kötelező biztosítással rendelkező személyek a gazdasági társaságok azon alapítói, illetve tagjai is akik azokban dolgoznak, tekintet nélkül arra, hogy saját gazdasági társaságukkal munkaviszonyt létesítettek-e, vagy nem.