2013. February 26.

Vállalkozói Tájékoztató Február/1-2013

Fontos információk vállalkozók, iparosok, kft-k és mezőgazdasági termelők részére!
- A polgárok évi jövegelemadója
- Törvény a kereskedelmi tranzakciók során keletkezett pénzügyi kötelezettségek kiegyenlítésének határidejéről
- Törvény az ösztönzésekről a mezőgazdaságban és a rurális fejlesztésben
- A vállalkozók szabálysértései a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján
- Az évi szabadságok meghatározásának mércéi
- A szociális járulék elszámolásának előírt legkisebb alapja
- A költség- és egyéb jövedelemtérítések összehangolt adómentes összegei

2013. January 29.

Az egyéni adóbevallás benyújtásának kötelezettsége (PPP nyomtatvány/ űrlap) 2012-re

Egyéni adóbevallás benyújtására kötelezettek (PPP nyomtatvány) a 2012-es esztendőre vonatkozóan az illetékes adóhatóságnál legkésőbb 2013. január 31-ig mindazok a jövedelemkifizetők (jogi személyek, vállalkozók és természetes személyek), akik 2012. január 1. és 2012. január 31. között természetes személyeknek kifizetéseket eszközöltek.

2013. January 29.

Az öregségi nyugdíjra való jogosultság megvalósításának feltételei 2013-ban

Fontos információ az öregségi nyugdíjjogosultság megvalósításával kapcsolatban 2013. január 1-től, illetve a nyugdíba vonulási végkielégítésre való jogosultságról. A munkaviszony nyugdíjba vonulás miatti megszűnéséről szóló végzésminta.

2013. January 29.

A 2013. január 1-ei hatályú HÉA-nyílvántartásból (evidencija PDV) való törlési igény legkésőbb A 2013. január 31-ig terjeszthető be

Ismételten az adókötelezettek törléséről a HÉA (PDV) nyilvántartásból: A kötelezettek törlése a HÉA nyilvántartásból 2013. január 1-től csak a kötelezett erre vonatkozó igénylése alapján történik meg.
A vállalkozók, miután törölték őket a HÉA nyilvántartásból, átadhatják az átalányban (paušal) történő adózási igénylésüket a 2013-as évre vonatkozóan, amennyiben eleget tesznek az átalányadózás többi feltételének.

2013. January 29.

Tájékoztatás a földművesről, aki az előző 12 hónapban 1.000.000 dinárnál nagyobb forgalmat valósított meg

Emlékeztetjük a földműveseket a Hozzáadott Értekadóról (HÉA, azaz PDV) szóló törvény azon rendelkezésére, amelyet 2013. január elsejétől alkalmaznak: Az a HÉA-köteles személy, aki árut vásárol fel a földművesektől, köteles az illetékes adóhivatalnál benyújtott adóbevallásához mellékelni a tájékoztatást arról a földművesről, akit nem tartanak nyilván a HÉA fizetésére kötelezettek listáján, és aki az előző 12 hónap folyamán 1.000.000 dinárnál nagyobb értékben nyújtott számára mezőgazdasági, vagy erdészeti termékek forgalmazását, illetve mezőgazdasági szolgáltatást. A Hozzáadott Értékadó rendszerében való kötelező nyilvántartásba vétel cenzusa ugyanis a 8.000.000 dináros összforgalom.

2013. January 29.

A HÉA (PDV) térítés készpénzben történő kifizetése a földműveseknek

A HÉA (PDV) térítés kifizetésének kötelezettségét kizárólag folyószámára vagy a földműves takarékszámlájára történő átutalással írták elő, tehát kizárták a készpénzben történő kifizetést. A földműves számára a HÉA térítés készpénzben történő fizetésének adóügyi szempontjai.

2013. January 29.

Újdonságok a kinnlévőségek/ követelések leírása kapcsán

A megfizettetésre esedékes kinnlevőségek megfizettethetőségének becslése, a kinnelvőségek, illetve követelések leírása, valamint a kinnlevőségek értékének kiigazítása jelentős hatással lehet a a vállalkozók, illetve a gazdasági társulások pénzügyi eredményeire. Elismerésüket fontos tudni/ismerni a 2012-es adómérlegben a nyereségi adó meghatározása szempontjából.

2013. January 29.

A kötelezettségek és kinnlévőségek elévülése

A vállalkozók és gazdasági társaságok kinnlevőségei és kötelezettségei reális kimutatása érdekében a 2012-es évre vonatkozó pénzügyi jelentésekben nagyon lényeges meghatározni az elévült kinnlevőségeket és kötelezettségeket.

2013. January 16.

Vállalkozói Tájékoztató Január/1-2013

Fontos információk a vállalkozók és kft-k részére
A Vállalkozói Tájékoztató tartalmából:
- A kötelezettségek és kinnlévőségek elévülése
- Újdonságok a kinnlévőségek/ követelések leírása kapcsán
- A HÉA (PDV) térítés készpénzben történő kifizetése a földműveseknek
- Tájékoztatás a földművesről, aki az előző 12 hónapban 1.000.000 dinárnál nagyobb forgalmat valósított meg
- A 2013. január 1-ei hatályú HÉA-nyílvántartásból (evidencija PDV) való törlési igény legkésőbb A 2013. január 31-ig terjeszthető be
- Az öregségi nyugdíjra való jogosultság megvalósításának feltételei 2013-ban
- Az egyéni adóbevallás benyújtásának kötelezettsége (PPP nyomtatvány/ űrlap) 2012-re