A kötelező társadalombiztosítási járulék legalacsonyabb havi alapja

A kötelező társadalombiztosítási járulék legalacsonyabb havi alapjának összegét háromhavonta igazítják ki, illetve hangolják össze. A havi járulékfizetési alap legalacsonyabb összegét a köztársaság területén az előző negyedévben kifizetett átlagos havi kereset 35 % képezi, amellyel kapcsolatban az adatokat a Köztársasági Statisztikai Intézet teszi közzé. A 2015 áprilisa és júniusa közötti negyedévben az egy foglalkoztatottra eső átlagos havi kereset 61.445 dinár volt.

A 2015. augusztus 1. és 2015. október 31. közötti időszakra a kötelező társadalombiztosítási járulék fizetésének meghatározására szolgáló legalacsonyabb havi alapösszeg 21.506 dinárt tesz ki (közölték az SZK Hivatalos Közlönye 66/2015-ik számában).

Abban az esetben, ha a munkaadónak nincsenek eszközei a nettó kereset kifizetésére az előző hónapra vonatkozóan a hónap 30-ig, köteles eddig a határidőig elszámolni és befizetni a járulékokat a legalacsonyabb havi alapra és adóbevallást kell benyújtania.

Az elszámolási kulcsok, amelyek szerint a kötelező társadalombiztosítási járulékot elszámolni és fizetni kell:

  1. a kötelező nyugdíj és rokkantsági biztosítás – 26 %; (14 % a biztosított, 12 % a munkaadó, illetve más, a jövedelmet kifizető szubjektum részéről)
  2. a kötelező egészségbiztosításra – 10,3 %; (5,15 % a biztosított és 5,5 % a munkaadó vagy a jövedelmet kifizető más szubjektum részére)
  3. biztosítás munkanélküliség esetére – 1,5 %; (0,75 % a biztosított, 0,75 % a munkaadó, vagy más jövedelmet kifizető/folyósító részére)

Olvasói hozzászólások

Ehhez a bejegyzéshez még senki nem szólt hozzá. Legyen Ön az első aki megosztja véleményét!

Új hozzászólás

Biztonsági kód<span></span>